Fără arhitectură

Lucrez pe partea de dezvoltare DWH de ceva vreme. Am schimbat mai multe echipe, unele mai organizate alte mai puţin organizate.

Abia acum cand fac parte dintr-o echipă unde lipseşte complet ideea de arhitectura de baze de date, abia acum îmi dau seama cat de important este să lucrezi ordonat, gandit, plănuit.
Abia acum inţeleg cat de important este ca cineva din echipă sa fie responsabil de partea de data governance şi de modelare date! Nu e în regulă să construim un model de date ad hoc, coloană cu coloană, pornind de la mostenirea istorică. Inteleg că da, se mai adaugă cate un camp din cand în cand în sistemul operaţional şi trebuie să îl aducem în DWH. Dar cand începi de la zero şi aduci cate o coloana în functie de ce raport cere businessul, mi se pare complet greşit.
De ce zic asta? Pentru că lipsa de viziune duce la pierdere de timp şi la muncă repetitivă. Un DWH ar trebuie să fie o sursă centralizată de date pe baza cărora se pot lua decizii. Pentru a construi un DWH trebuie sa analizăm procesele de business şi cum sunt acestea susţinute de sistemele operaţionale.
Un model de date trebuie construit împreuna cu oamenii de business. Impreuna cu ei trebuie să definim indicatorii importanţi pt organizaţie. Trebuie definit care sunt posibilele perspective prin care ne uităm la date. Nu cred că e normal ca oamenii de business să fie implicaţi doar cand e nevoie sa livrăm nişte rapoarte.
Cred ca ar  ajuta ca dezvoltatorii de DWH dar mai ales arhitectul să participe la trainingurile la care iau parte oamenii care lucreaza în operaţional. Altfel, cred ca se produce o ruptura între partea de business si partea de dezvoltare. Si aceasta ruptura este cauza eşuării multor proiecte de DWH.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.